VI Trobada per la Terra 2016

Benvolgudes i benvolguts,

La Via Camperola ha triat com a lema per la Setmana de Lluita Camperola d’aquest any “Defensar la Terra i honrar la Vida”. Quan entrem al sentit profund d’aquesta frase, ens trobem que no podem “posar al centre la vida defensant el territori” si no recolzem de forma conscient les iniciatives de producció i consum de proximitat i agroecològic, amb tot el que això implica. Per això, des de Plataforma diem “Construïm Sobirania Alimentària des de la proximitat i la agroecologia” fent d’aquesta frase el lema de la VI Trobada per la Terra, que per primera vegada coincidirà amb la Setmana de Lluita Camperola els dies 15, 16 i 17 d’abril.

Enguany hem triat València ciutat amb la intenció de trencar dicotomies rural/urbà i visibilitzar que la sobirania alimentària és una tasca de totes.

A les ciutats es consumeix gran quantitat d’aliments que no sempre segueixen les traces d’un sistema agroalimentari just. Dins d’elles, la gent que les habitem, som moltes vegades arrotllades per un mode de vida que ens espenta a minimitzar l’esforç per aconseguir alimentar-nos -en el sentit més ampli de la paraula- d’una agroecologia que faça possible la traçabilitat d’una vida digna. Digna per a consumidors i consumidores, per a llauradors i llauradores i digna per a la terra de la qual mengem.

Tanmateix, aquest any, que està duguent-nos nous aires de canvi, volem posar sobre la taula que és compatible la vida urbana amb la sobirania alimentària, que el camp i la ciutat estan íntimament lligats, que el consum de varietats i productes locals i de temporada està cada cop més a l’abast de la ciutadania, que l’agroecologia no sols és possible sinó que és necessària, que la ingent tasca de llauradores i llauradors deu ésser valorada com es mereix i, en definitiva, que la sobirania alimentària es perfila com una de les ferramentes per a fer de la vida un lloc millor.

Amb tot açò, hem triat dos escenaris emblemàtics a la ciutat de València per a fer la Trobada:

 •  El Mercat del Grau, una joia de principis del segle XX que corre el risc de quedar buida i abandonada a causa del tracte preferent que des del poder polític s’ha donat per molt temps a les grans superfícies i cadenes de supermercats. Pensem que aquests espais deuen ser dignes de recuperació del poble i per al poble; i per aquest motiu, hem cregut que fer un mercat de venda directa de productes agropecològics pot ser un símbol per a la seva recuperació.
 •  Benimaclet, un barri que ha sigut símbol de resistències i lluites. Les aliances que s’han teixit amb col·lectius, grups de consum i locals hostalers que, des de la seua pràctica, defenen la sobirania alimentària han fet d’aquest un escenari perfecte per al segon i tercer dia de Trobada. A més, aquest bonic procés de teixir xarxes ha donat com a fruit que Ecomaclet -la primera Jornada per la Sobirania Alimentària a Benimaclet- es fonga amb les activitats de la Trobada per la Terra per a acabar conformant un dia inoblidable. En aquest sentit pensem que és important visibilitzar els espais del barri on diàriament s’aporta un granet d’arena per transitar cap un model de vida més just.

Agafeu forces, que estem ja en marxa.

Una abraçada i gràcies perquè entre totes i tots fem possibles aquests espais, i això sempre és un gust.

Baix us deixem el programa orientatiu per a que aneu fent boca.

INFORMACIÓ IMPORTANT

Has d’inscriure’t al formulari (abans del 13 d’abril) si:

 • Si vols participar en la Trobada;
 • Si vens de fora i necessites allotjament;
 • Si vols participar al Dinar Popular del dissabte que organitza Juntes sense Por en l’àmbit d’ Ecomaclet;
 • Si vols dinar la Paella Popular del diumenge que cuinarà la gent de Per l’Horta.

Si vols participar al taller «Incorporació dels feminismes al moviment per la sobirania alimentària» del dissabte, has d’inscriure’t en aquest formulari específic.

PROGRAMA PROVISIONAL

Divendres 15 d’abril

o Lloc: Mercat del Grau. Carrer del Crist del Grau.

Durant el Mercat Agroecològic tindrem també:

 • 17:00 Exposició de les línies estratègiques de la Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià.
 • 17:30 Espai de reflexió sobre la Plataforma de Sobirania Alimentària del País Valencià.
 • A partir de 17:30 Activitats per xiquets, xiquetes, pares i mares.
 • 19:00 Presentació del llibre «La batalla de l’Horta. Cinc dècades de resistència silenciada» a càrrec de l’autor Enric Llopis i amb la participació de Josep Gavaldá (Per l’Horta) i Enric Navarro (llaurador ecològic).

o Lloc: Mercat del Grau. Carrer del Crist del Grau.

 • 22:00  Concert de ESIR.

o Lloc: Mercat del Grau. Carrer del Crist del Grau.

Dissabte 16 d’abril

o Lloc: Plaça de Benimaclet. 

 • 10:30 – 14:00 La Ruta de la Tapa Agroecològica (Ecomaclet).

o Lloc: ruta de tapes agroecològiques pel Centre Social Terra, Al Paladar, La Carabasseta, La Ola Fresca, La Murta i La Comanda a granel.

 • 11:00 – 14:00 Taller «Incorporació dels feminismes al moviment per la sobirania alimentària». Prèvia preinscripció al formulari.

o  Lloc: Laboratorio de Fabricación. Carrer Poeta Carles Salvador, 8.

o Lloc: Plaça de Benimaclet. 

 • 17:00 – 19:30 Videofòrum La Revolució del Cabàs.

o  Lloc: Tallafocs. Carrer del Baró de San Petrillo, 46.

 • 17:30 – 19:30 Taller “Ramaderia per la Sobirania Alimentària”.

o Lloc: Escuela Meme. C/ Poeta Ricard San Martí, 17.

 • 20:00 Trobada en la Plaça de Benimaclet: Mística per la Sobirania Alimentària.

o Lloc: Plaça de Benimaclet. 

Diumenge 17 d’abril

 • 12:00 – 14:00 Plenari i recollida de conclusions de la Trobada.

o  Lloc: CSOA L’Horta. Carrer Diògenes López Mechó, s/n.

 • 14:00 Paella popular amb prèvia preinscripció.

o Lloc: CSOA L’Horta. Carrer Diògenes López Mechó, s/n.

Més info/segueix-nos en: PlataformaSobiraniaAlimentariaPV, en Facebook i en Twitter.

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *