Projecte Talaia
S’inicia al País Valencià el projecte Talaia per donar a conèixer experiències en l’àmbit de l’agroecologia que s’inspiren en el principis de l’economia social i la sobirania alimentària
Quan escoltem o llegim notícies que parlen de les conseqüències socials i ambientals de la nostra manera de produir i consumir, com ara l’explotació de recursos a països empobrits (relacionada molt sovint amb guerres i migracions forçoses), els salaris indignes de les fàbriques tèxtils o l’acaparament de terres per conrear soja o oli de palma, potser tenim la sensació que costarà molt fer front a aquest sistema econòmic. No obstant açò, ja fa temps que moltes iniciatives i xarxes estan en marxa construint altres formes d’economia i de relacions. I les tenim ben a prop!
Quatre organitzacions del País Valencia, Perifèries, CERAI, Ingeniería Sin Fronteras i Entrepobles, junt amb la revista d’àmbit estatal Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas, han encetat juntes el Projecte Talaia amb l’objectiu de visibilitzar les iniciatives que al nostre territori estan obrint camí a pràctiques econòmica, social i ambientalment sostenibles, dins dels paradigmes de la sobirania alimentària i l’economia social i solidària. Tot i que a tots els àmbits econòmics hi ha pràctiques transformadores, Talaia se centra en les que tenen relació amb l’alimentació i el món rural, temàtiques on aquestes quatre organitzacions treballen i on compten amb una llarga experiència de mobilització social local i de cooperació internacional amb moviments indígenes i camperols.
Tant el treball conjunt com la necessitat i la idea del projecte naixen d’un espai col·lectiu com és la Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià, una xarxa informal que porta prop de nou anys sensibilitzant a la població valenciana sobre el concepte “sobirania alimentària” i la seua pràctica, denunciant els efectes del sistema alimentari industrial i, sobretot, establint connexions entre persones, entitats i projectes de tot el País Valencià. Anualment, la Plataforma organitza la Trobada per la Terra (al 2018 serà la 7ena), un cap de setmana que reuneix a persones compromeses i actives que treballen per aconseguir un món rural viu des de pobles i ciutats.
El projecte Talaia esta finançat per la Generalitat Valenciana, té una durada d’un any i visibilitzarà deu experiències mitjançant articles i vídeos. El primer ja pot llegir-se i posa en primera plana la visió d’una dona llauradora, Cesca, d’Hortalisses La BioFranquesa (Caudiel), que a banda d’explicar com es fa agricultura ecològica a una zona d’interior, comparteix i reflexiona sobre els obstacles que encara han de superar les dones a un context masculinitzat com l’agrari. “Mon pare no em volia dur a l’hort mai perquè era dona”, diu Cesca, “potser per això els homes s’apoderen molt prompte amb una aixada, a nosaltres ens costa més”. El projecte Talaia té com a eix transversal visibilitzar les bretxes de gènere, les cures i l’economia feminista, la que posa la vida, i no els mercats, al centre de la presa de decisions. D’altra banda, Talaia tractarà de donar a conèixer de manera equilibrada experiències de diferents sectors de producció agroalimentària i de diverses comarques del País Valencià, així com iniciatives impulsades a nivell particular, col·lectiu i/o municipalista.
Podeu llegir el primer article i la resta que s’aniran publicant a http://sobiranialimentariapv.org/
CONTACTE PREMSA
Patricia Dopazo, Revista Soberanía Alimentaria i Plataforma per la sobirania alimentària del País Valencià
patricia@soberaniaalimentaria.info
617328850