IV Fira de la Biodiversitat Cultivada del Pais Valencià

Cada any es realitza la Fira Valenciana de la Biodiversitat cultivada per posar en valor la riquesa de les varietats locals que existeixen al nostre territori. En la seva IV edició, la temàtica de la fira gira entorn de la trilogia mediterrània: la vinya, el blat i l’olivera, cultius tradicionals àmpliament arrelats en la comarca de l’Alt Vinalopó.

Aquest any, la IV Fira Valenciana de la Biodiversitat cultivada es realitza conjuntament amb la II Jornada de la Federació Intervegas, per la importància que les vegues dels pobles i les ciutats han tingut en la conservació d’un paisatge agrícola divers, i en conseqüència de la conservació de la agrodiversitat cultivada.

El deteriorament i desnaturalització als quals es troben sotmesos determinats territoris històrics circumdants a les ciutats (en particular, les vegues i hortes de la interfície urbà- na-agrària), amb enormes valors agraris, culturals, educatius, paisatgístics i ambientals, fa que sigua urgent un fòrum de discussió on recollir la importància de la seua protecció, abans que sigua massa tard i desapareguen. Tot això, encara que cada vegada es reconeix més el seu paper com a suport de la identitat patrimonial i la del seu entorn, i del seu evident potencial com a font de riquesa i ocupació.

El 15 de novembre de 2015, es va signar a Granada el Pacte del Magraner que va constituir el naixement de la Federació Intervegas, amb la nalitat d’impulsar la protecció de les vegues i les hortes, i visibilitzar la seua rellevància. Ara es pretén avançar proposant eines de protecció especí ques per al seu manteniment i millora.

Per aquesta raó aquest any, el Pla Integral de Promoció de l’Agricultura Sostenible (PIPAS), que impulsa l’Ajuntament de Villena, en col·laboració amb la Societat Espanyola d’Agroecologia (SEAE), des de fa ja quatre anys, va decidir acollir aquestes segones Jornades amb la intenció d’avançar en aquest procés i fer que siguen reconegudes les vegues i les hortes com a ecosistemes fràgils i necessaris.

Objectius

 

  • Contribuir a promoure i executar mesures per protegir els terri- toris agraris històrics (hortes).
  • Potenciar el desenvolupament d’activitats agroecológiques en els entorns de les hortes i vegues històriques, com a millor mesura de protecció i sostenibilitat a llarg termini.
  • Intercanviar experiències entre grups locals relacionats amb la biodiversitat agrària i la sobirania alimentària.
  • Sensibilitzar a la societat sobre la importància de la seua participació en la conservació de les varietats locals.

Triptico Fira de la Biodiversitat copia

Triptico Fira de la Biodiversitat copia2

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *