Nota de Premsa: València acull una jornada per a l’impuls dels obradors compartits al País Valencià.

(més baix en castellà)

NOTA DE PREMSA

València, 28 de novembre de 2017

València acull una jornada per a l’impuls dels obradors compartits al País Valencià

  • Els obradors són espais destinats a la transformació de productes alimentaris que constitueixen un gran instrument de dinamització i impuls econòmic del medi rural.
  • València acull una jornada el divendres 1 de desembre per a tractar els aspectes tècnic-sanitaris i les ferramentes per a la viabilitat econòmica i social de la implementació dels obradors compartits.
  • La jornada va dirigida a persones que vulguen impulsar un projecte basat en la transformació alimentària, personal de l’Administració, dinamitzadors rurals i representants d’organitzacions de la societat civil.
  • La Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià treballa per a millorar la regulació normativa dels obradors, amb l’objectiu de facilitar la creació i la sostenibilitat d’aquestes iniciatives econòmiques.

(NdP, València, 28 de novembre de 2017)– Els obradors compartits són infraestructures d’àmbit local destinades de l’elaboració d’aliments. La seua forma pot ser molt diversa, tant pel tipus de productes a elaborar com pel tipus de gestió: estan els impulsats per les administracions públiques, els congestionats amb associacions i uns altres que són resultat de l’autogestió privada per part d’un grup de persones organitzades. En els últims anys s’ha observat el seu desenvolupament en molts territoris, així com el seu potencial per a contribuir a la sostenibilitat econòmica de molts projectes, especialment aquells que aposten per una transició agroecològica, que dinamitzen i enforteixen el teixit econòmic i social, especialment del medi rural.

Aquests tipus d’obradors ofereixen un producte de qualitat i diferenciat, i permeten l’aprofitament dels excedents en xicotetes produccions agrícoles. La seua força radica en el treball en xarxa amb les persones proveïdores i amb les consumidores, els mercats locals i el xicotet comerç, contribuint també a una transició cap a sistemes agroalimentaris més locals i més sostenibles”, afirmen des de la Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià.

No obstant, posar en marxa un obrador en la modalitat compartida no és una tasca senzilla. En tractar-se d’experiències relativament noves, en l’Administració es produeixen diferents interpretacions i hi ha poca claredat respecte a la seua regularització. El marc legal europeu contempla aquest tipus d’instal·lacions i convida a definir, en cada territori, els requisits concrets per a la seua posa en marxa. Des de la Plataforma s’està treballant en els últims anys en analitzar les normatives legals i sanitàries, i en recolzar a les administracions competents en la redacció de nous marcs legals que faciliten aquestes iniciatives econòmiques.

En el marc d’aquest procés, el proper 1 de desembre es celebrarà a València la jornada tècnica “Transformar aliments, transformar realitats” com una oportunitat per a definir tots aquests aspectes de manera participativa, convocant als actors implicats. La jornada estarà dedicada a tractar els aspectes tècnics i sanitaris, els models de gestió i el potencial transformador dels obradors compartits, especialment en clau de transició cap a sistemes més respectuosos amb tots els entorns (mediambiental, social, cultural i polític) i més sostenibles. El programa està dirigit especialment a persones que desitgen posar en marxa un projecte productiu basat en la transformació agroalimentària, representants polítics municipals, personal tècnic de l’Administració en les àrees de desenvolupament local, dinamització rural i sanitat, professionals del sector agroalimentari i organitzacions de la societat civil.

Com a resultat de les reflexions de la jornada s’editarà el Manual Tècnic per a la implantació dels Obradors Compartits, un document que tindrà com a objectiu orientar a nivell normatiu a les persones que vulguen posar en marxa un projecte d’aquest tipus i al personal tècnic de l’Administració. Estarà centrat en la realitat valenciana, ja que la normativa és específica per a cada territori de l’Estat. No obstant, el procés va a generar una oportunitat per a compartir lliçons apreses i bones pràctiques en altres territoris, i contribuir a la difusió d’espais transformadors d’aquest tipus.

La jornada “Transformar aliments, transformar realitats” està organitzada per la Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià, el Centre d’Estudis Rurals i d’Agricultura Internacional (CERAI) i la Regidoria d’Agricultura i Horta de l’Ajuntament de València. Compta amb la col·laboració de la Fundació Daniel i Nina Carasso, la Fundació Mundubat, la Revista Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas, la Diputació de València y la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana.

Tindrà lloc el divendres 1 de desembre en el Palau de l’Exposició de València (C/ Galícia, 1), de 9:30 a 19:30 hores. Les persones interessades en participar poden inscriure’s mitjançant el formulari online disponible a les webs de CERAI i la Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià.

MÉS INFORMACIÓ I DECLARACIONS A PREMSA

Josep Pérez (Regidoria d’Agricultura i Horta de l’Ajuntament de València): 610 493 773

Marta Feliu (Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià): 650 966 072

Piergiuseppe Carucci (Centre d’Estudis Rurals i d’Agricultura Internacional- CERAI): 645 786 785

——————————————————————————————————————————————————–

NOTA DE PRENSA

València, 28 de noviembre de 2017

València acoge una jornada para el impulso de los obradores compartidos en el País Valencià

  • Los obradores son espacios destinados a la transformación de productos alimentarios que constituyen un gran instrumento de dinamización e impulso económico del medio rural.
  • València acoge una jornada el viernes 1 de diciembre para abordar los aspectos técnico-sanitarios y las herramientas para la viabilidad económica y social de la implementación de los obradores compartidos.
  • La jornada va dirigida a personas que quieren impulsar un proyecto basado en la transformación alimentaria, personal de la Administración, dinamizadores rurales y representantes de organizaciones de la sociedad civil.
  • La Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià trabaja para mejorar la regulación normativa de los obradores, con el objetivo de facilitar la creación y la sostenibilidad de estas iniciativas económicas.

(NdP, València, 28 de noviembre de 2017)– Los obradores compartidos son infraestructuras de ámbito local destinadas a la elaboración de alimentos. Su forma puede ser muy diversa, tanto por el tipo de productos a elaborar como por el tipo de gestión: están los impulsados por administraciones públicas, los cogestionados con asociaciones o bien otros que son resultado de la autogestión privada por parte de un grupo de personas organizadas. En los últimos años se ha observado su desarrollo en muchos territorios, así como su potencial para contribuir a  la sostenibilidad económica de varios proyectos, en especial de los que apuestan por una transición agroecológica, que dinamizan y fortalecen el tejido económico y social, especialmente del medio rural.

Estos tipos de obradores ofrecen un producto de calidad y diferenciado, y permiten aprovechar los excedentes en las pequeñas producciones agrícolas. Su fuerza es el trabajo en red con las personas proveedoras y con las consumidoras, los mercados locales y el pequeño comercio, contribuyendo también a una transición hacia sistemas agroalimentarios más locales y más sostenibles”, afirman desde la Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià.

Sin embargo, poner en marcha un obrador en la modalidad compartida no es una tarea sencilla. Al tratarse de experiencias novedosas, en la Administración existen diferentes interpretaciones y poca claridad respecto a su regularización. El marco legal europeo contempla este tipo de instalación e invita a definir, en cada territorio, los requisitos concretos de la misma. Desde la Plataforma se está trabajando en los últimos años en analizar las normativas legales y sanitarias y en apoyar a las administraciones competentes en la redacción de nuevos marcos legales que faciliten estas iniciativas económicas.

En el marco de este proceso, el próximo 1 de diciembre se va a celebrar en València la jornada técnica “Transformar alimentos, transformar realidades” como una oportunidad para definir todos estos aspectos de forma participativa, convocando para ello a los actores implicados. La jornada estará dedicada a tratar los aspectos técnicos y sanitarios, los modelos de gestión y el potencial transformador de los obradores compartidos, especialmente en clave de transición hacia sistemas más respetuosos con todos los entornos (medioambiental, social, cultural y político) y más sostenibles. El programa está dirigido especialmente a personas que desean poner en marcha un proyecto productivo basado en la transformación agroalimentaria, representantes políticos municipales, personal técnico de la Administración en las áreas de desarrollo local, dinamización rural y sanidad, profesionales del sector agroalimentario y organizaciones de la sociedad civil.

Como resultado de las reflexiones de la jornada se editará el Manual Técnico para la implantación de los Obradores Compartidos, un documento que tendrá como objetivo orientar a nivel normativo a las personas que se decidan a poner en marcha un proyecto de este tipo y al personal técnico de la Administración. Estará centrado en la realidad valenciana, dado que la normativa es específica para cada territorio del Estado. No obstante, el proceso va a generar una oportunidad para compartir lecciones aprendidas y buenas prácticas en otros territorios y contribuir así a fomentar la difusión de espacios transformadores de este tipo.

La jornada “Transformar alimentos, transformar realidades” está organizada por la Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià, el Centro de Estudios Rurales y de Agricultura Internacional (CERAI) y la Regidoria d’Agricultura i Horta de l’Ajuntament de València. Cuenta con la colaboración de la Fundación Daniel y Nina Carasso, la Fundación Mundubat, la Revista Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas, la Diputació de València y la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana.

Tendrá lugar el viernes 1 de diciembre en el Palau de l’Exposició de València (C/ Galícia, 1), de 9:30 a 19:30 horas. Las personas interesadas en participar todavía pueden inscribirse a través del formulario online disponible en las webs de CERAI y la Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià. 

MÁS INFORMACIÓN Y DECLARACIONES A PRENSA

Josep Pérez (Regidoria d’Agricultura i Horta de l’Ajuntament de València): 610 493 773

Marta Feliu (Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià): 650 966 072

Piergiuseppe Carucci (Centro de Estudios Rurales y Agricultura Internacional): 645 786 785

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *